Berichten uit het lab

2024 – Hoogtepunten van het team

By december 19, 2024 No Comments

In 2024 hebben we zowel in Nederland als internationaal op interessante projecten gewerkt. Van natuurinclusieve verdienmodellen voor het landelijk gebied tot het vergroenen van de private sector en het financieren van biodiversiteit. Ons team deelt graag hun hoogtepunten met jullie. Fijne feestdagen en tot in 2025!

Daan

Ik ben ontzettend trots op de concrete bijdrage die we door middel van onze projecten leveren, zoals op het vlak van kennis over het verdienvermogen van de transitie naar natuurinclusieve landbouw binnen het project Onder De Streep. Daarnaast was het bijwonen van de biodiversiteits-COP in Cali een absoluut hoogtepunt. De uitwisseling tussen overheden, bedrijven, financiële instellingen, natuurbeschermers, onderzoekers en experts was ontzettend boeiend, leuk en nuttig en geeft heel veel energie om met vereende kracht te blijven werken aan biodiversiteitsherstel.

Afgelopen jaar stond voor mij in het teken van het vergroenen van de financiële sector en het opschalen van natuurinclusieve investeringen. Het was tof om op internationaal niveau te werken aan een private finance programma tijdens COP16 in Cali. Maar ook dichterbij huis heb ik aan een aantal interessante projecten gewerkt. Zoals de Investeringsagenda Natuurinclusief met daarin kansen en handelingsrichtingen om natuurinclusiviteit te integreren in alle geldstromen en activiteiten. Of het onderzoek voor Transitiecoalitie Voedsel, waarin we keken naar landbouw- en voedselsubsidies die mogelijk schadelijk zijn voor biodiversiteit en hoe deze kunnen worden omgebogen. Wat dit jaar ook aansloeg, was de studie vanuit de City Deal Openbare Ruimte naar het organiseren van integrale financiering voor maatschappelijke opgaven. Er zit tractie op het onderwerp en ik hoop dat we in 2025 de stap maken van verkenning naar het daadwerkelijk financieren van natuur.

Iris

Tom

2024 was voor mij waardevol vanwege de publicatie van de faunaschade preventiekits door BIJ12 en de publicatie van de handreiking Werken met een Soortenmanagementplan door de Provincie Utrecht. Voor het eerste project hebben we fijn samengewerkt met een team van Altenburg & Wymenga en juridisch expert Luuk Boerema. Met de preventiekits helpen we agrariërs bij het selecteren van geschikte maatregelen ter preventie van faunaschade. Bij het tweede project hebben we succesvol met Web of Life en WesselinkVanZijst opgetrokken. De handreiking helpt Utrechtse gemeenten om te werken met een Soortenmanagementplan. Op naar meer waardevolle projecten in 2025!

De momenten dat we de inzichten uit onze projecten mochten presenteren zijn mij erg bijgebleven in 2024. Een aantal hoogtepunten: in februari presenteerden we in een webinar de resultaten van het onderzoek naar het verdienvermogen van 45 natuurinclusieve melkveehouders aan meer dan 400 bezoekers! Maar ook het presenteren van de resultaten van ons onderzoek naar de waarde van natuur in de stedelijke omgeving voor het Rijksvastgoedbedrijf aan Rijksambtenaren die dit concept verder gaan brengen. En tot slot het delen van de resultaten van ons onderzoek naar hoe de publieke en private sector ketens voor rustgewassen kunnen (door)ontwikkelen op de Nationale Bodemtop. Het presenteren van onze bevindingen geeft energie en draagt bij aan een van onze belangrijkste doelen: zorgen dat partijen concreet aan de slag kunnen met onze inzichten!

Merlissa

Kelly

Het afgelopen jaar stond voor mij in het teken van diverse toffe projecten op het snijvlak van natuur, landbouw en vormgeving. Twee hele bijzondere projecten sprongen er dit jaar uit: de eerste is Greener.land, een app ontwikkeld in samenwerking met Justdiggit. Dit platform biedt NGOs in landen in Afrika laagdrempelige toegang tot open source kennis over landbouwtechnieken en landschapsherstel – een mooi voorbeeld van hoe design kan bijdragen aan mondiale vraagstukken. Het andere project is het ontwerpend onderzoek voor Testlab Nieuwe Natuur en Klein Wonen, waar twee expertises van mij – landschapsontwerp en grafische vormgeving – samenkwamen in de zoektocht naar duurzame oplossingen. Op naar een nieuw jaar met hopelijk net zo’n uiteenlopende impactvolle projecten!

Ik heb met veel enthousiasme gewerkt aan onderwerpen die raakvlakken hebben met het Global Biodiversity Framework, biodiversiteitsfinanciering, natuurbeleid en -regelgeving, en natuurtechnologie. Ik ben trots op ons rapport voor GSMA: The Nature Tech Nexus. In dit rapport onderzoeken we de vele verschillende manieren waarop technologie wordt gebruikt en de potentiële businessmodellen om biodiversiteit wereldwijd te behouden en herstellen. Daarnaast heb ik gewerkt aan het onderzoek Changing the Rules of the Game voor SUSTAIN, waarin we onderzochten hoe onze huidige beleidskaders en regelgeving zich verhouden tot de transitie naar een Nature Positive toekomst. Het benadrukt de noodzaak om biodiversiteit te integreren en te beginnen met realiseren van de doelen en targets van het Global Biodiversity Framework.

Eli

Myrthe

Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier aan verschillende projecten gewerkt. Zo heb ik bijgedragen aan het rapport Onder de Streep 2023, waarin we het verdienvermogen binnen de natuurinclusieve melkveehouderij onderzochten. Daarnaast werkte ik aan Toekomstversnellers van de provincie Noord-Holland, een initiatief om bottom-up projecten in het landelijk gebied te ondersteunen en te versnellen. Ook heb ik meegewerkt aan de totstandkoming van de handreiking Werken met een Soortenmanagementplan (SMP) voor Utrechtse gemeenten. Ik kijk ernaar uit om in 2025 verder te werken aan deze thema’s en nieuwe projecten op te pakken die bijdragen aan een duurzame en natuurinclusieve toekomst!

In 2024 heb ik met veel enthousiasme gewerkt aan verschillende waardevolle projecten voor de natuur en onze leefomgeving. Ik ben trots op de bijdragen die ik heb kunnen leveren aan verschillende publicaties, waaronder de faunaschade preventiekits van BIJ12 en het rapport ‘Investeren in Integraliteit’, opgesteld in opdracht van de City Deal Openbare Ruimte. Daarnaast heb ik bijgedragen aan de ontwikkeling van de Greener.land-app, een mobiele applicatie gebaseerd op onze online landschapshersteltool Greener.land, die in samenwerking met Justdiggit is ontwikkeld.

Yso

Jort

Begin 2024 heb ik mijn stage bij De Natuurverdubbelaars afgerond met een inspirerende webinar voor Onder de Streep 2023, waarin we een bedrijfseconomische analyse presenteerden over de transitie naar natuurinclusieve melkveehouderij. Na mijn stage heb ik bijgedragen aan de verdere optimalisatie van een rekentool die boeren inzicht biedt in de economische opbrengsten van biobased bouwmaterialen. Dit project leverde waardevolle inzichten op in een snelgroeiende en veelbelovende sector. Daarnaast heb ik me gericht op de voortgangsanalyse van het project rond natuurinclusieve melkveehouderij, dat inmiddels in het derde jaar zit, waardoor interessante trends en ontwikkelingen zichtbaar worden.