Berichten uit het labGroen in de stad

Groene Kroon 2019 – de winnaars!

By september 18, 2019 april 6th, 2020 No Comments

De Natuurverdubbelaars zijn aan het nagenieten van de geslaagde uitreiking van natuurprijs de Groene Kroon 2019 die we samen met de provincie Utrecht hebben georganiseerd.

Presentator Eddy Zoëy trapte de bijeenkomst af in de zonnige Moestuin in Utrecht.  Bijdragen over het belang van biodiversiteit in de bebouwde omgeving en de kansen die er liggen werden verzorgd door Robert Snep en Mathias Lehner. Vervolgens hebben we aandachtig geluisterd naar de inspirerende pitches van de zes finalisten waarna de jury en de gedeputeerde van de provincie Utrecht de twee winnaars van de Groene Kroon 2019 hebben uitgeroepen.

En de winnaars zijn…………………………………………………………………………………

In de categorie ‘’klein’’ heeft het initiatief De Utrechtse Steen van Studio Natuurinclusief/Ruimtelab de prijs in de wacht gesleept. De Utrechtse Steen is een innovatief product dat is ontwikkeld om de kademuren van Utrecht te vergroenen. In de loop der jaren zijn kademuren steeds kaler geworden. De Utrechtse Steen wilt de oorspronkelijke biodiversiteit laten terugkeren en zorgt er met z’n speciale eigenschappen voor dat varens, mossen en andere vochtminnende planten zich kunnen hechten aan de kades.

In de categorie ‘’groot’’ heeft het Hof van Cartesius gewonnen met het initiatief Groene Werkplekken 2.0. Het initiatief is gericht op het realiseren van een groene buitenwerkplek in Utrecht. Naast het bieden van een broeinest voor ondernemers, biedt het ook een directe bijdrage aan de lokale biodiversiteit. Zo worden er rond een collectieve binnentuin verschillende paviljoens gecreëerd die functioneren als echte ecosystemen. De groene daktuin herbergt kruidenplanten, het voedselbos trekt roodborstjes aan, de kweekvijver biedt ruimte aan waterplanten, en de flexible urban farming helpt de vlinders.

Beide winnaars ontvingen een checque ter waarde van €6.000 om hun initiatieven verder te helpen.