Berichten uit het labLandelijk gebied

Toekomstverkenning Holendrechterpolder

By september 9, 2019 april 6th, 2020 No Comments

De Natuurverdubbelaars is door Stichting Duurzaam Agrarisch Natuurbeheer (DAN), Volgelbescherming en Landschap Noord-Holland gevraagd om een toekomstverkenning uit te voeren voor de Holendrechterpolder. De Holendrechterpolder is een unieke polder gelegen in de oksel van de A2 en A9. Het is een kleine polder die van grote waarde is voor de ondernemende boeren én de weidevogels. Door de jaren heen heeft de Holendrechterpolder vele veranderingen ondergaan: de polder is gekrompen, er is een snelweg aangelegd, het aantal actieve boeren is gedaald, grondposities zijn in handen gekomen van overheden, en een deel van de polder is reeds omgevormd naar natuurgebied.

Deze ontwikkelingen vormen ook kansen voor het gebied. Zo kan de polder worden doorontwikkeld tot een voorbeeldgebied waar weidevogelbeheer samengaat met extensief agrarisch gebruik. Het Landje Van Geijsel is hier een mooi voorbeeld van en geniet bekendheid in de regio. De nabijheid van Amsterdam is gunstig en biedt aanvullende mogelijkheden voor andere verdienmodellen.

De Natuurverdubbelaars hebben zich ondergedompeld in het gebied en hebben met de bewoners en actieve boeren in en rond de polder gesproken over hun ideeën over de toekomst van de polder. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat de betrokkenen zelf willen met hun gebied en wat voor rol ze voor zichzelf zien weggelegd. Daarnaast zijn er partijen van buiten het gebied die met nieuwe ideeën en initiatieven kunnen komen. Ook deze hebben we aan het gebied voorgelegd en dit nodigde uit tot nadenken. In een vervolgfase zullen de betrokkenen in het gebied zich beraden op hun eigen rol, dus wordt vervolgd.