Landelijk gebiedNatuurinclusieve landbouwRegeneratieve landbouwVoedselbossen & Agroforestry

Doorstart voor lectoraat Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw

By januari 18, 2022 No Comments

Oprichter van De Natuurverdubbelaars Daan Groot, eerder lector van het inmiddels afgeronde lectoraat Innovatief Ondernemen met Natuur, heeft een doorstart gemaakt als lector met een nieuw lectoraat: Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw. Het lectoraat richt zich op de vraag hoe er in een ander samenspel tussen boeren, maatschappij en overheid nieuwe kansen kunnen ontstaan voor natuurinclusieve ondernemers.

Collega-lector Erwin van Woudenberg zal na 4,5 jaar lectorschap afscheid nemen van HAS Hogeschool. Erwin heeft de afgelopen jaren samen met Daan Groot invulling gegeven aan het lectoraat Innovatief Ondernemen met Natuur en heeft tal van vernieuwende projecten geïnitieerd, altijd met het doel natuurwaarden en biodiversiteit te verhogen door middel van ondernemerschap. Voorbeelden hiervan zijn het project natuurakker, dat nu onder meer in samenwerking met een akkerbouwer en ketelpartijen zoals Suikerunie in de praktijk wordt gebracht, maar ook projecten rondom opschaling van de korte keten en een eerlijke prijs voor boeren.

OPSCHALING

Hoewel Erwin de samenwerking met HAS-collega’s en studenten altijd erg heeft gewaardeerd, is hij tot de conclusie gekomen dat de opschaling van natuurinclusieve landbouw niet gerealiseerd kan worden vanuit enkel het ondernemerschap van agrarische ondernemers. Juist het ondernemerschap is wat Erwin drijft in zijn werk binnen de HAS en daardoor heeft hij besloten geen nieuwe termijn te aanvaarden als lector.

ANDER SAMENSPEL NODIG

Daan Groot is afgelopen najaar al gestart aan een nieuwe termijn als lector. Voortbouwend op de conclusies vanuit de eerste periode zal hij zich richten op de vraag hoe er in een ander samenspel tussen boeren, maatschappij en overheid nieuwe kansen kunnen ontstaan voor natuurinclusieve ondernemers, bijvoorbeeld door ook maatschappelijke diensten te verwaarden en boeren op andere manieren te belonen voor de bijdrage die zij leveren aan opgaven zoals biodiversiteit en klimaat.

EVENT OP 6 APRIL

Om de afronding van het lectoraat Innovatief Ondernemen met Natuur en de start van het lectoraat Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw te markeren, organiseren Daan en Erwin op 6 april 2022 een inhoudelijke middag. Meer informatie hierover volgt binnenkort op deze website.

 

Dit bericht is eerder verschenen op de website van HAS Hogeschool: https://www.has.nl/nl/has-organisatie/actualiteit/nieuws/lector-daan-groot-maakt-doorstart-met-lectoraat-verdienvermogen-voor-natuurinclusieve-landbouw