Berichten uit het labGroen in de stadNatuur

Inzending team “Nieuwe Oogst” Prijsvraag CRa

By september 14, 2022 No Comments

Hoe zou een biobased wijk eruit kunnen zien? En welke waarde kan in zo’n wijk voor bewoners en natuur gerealiseerd worden? In het team ‘Nieuwe Oogst’ deden wij mee aan een prijsvraag van het College van Rijksadviseurs binnen het programma Een nieuwe bouwcultuur. Met deze prijsvraag, naar het ontwerpen van een duurzame wijk in het Brabantse Oirschot wil het College van Rijksadviseurs biobased en natuurinclusief bouwen stimuleren.

Door de krachten vanuit verschillende werkvelden ineen te slaan ontstond een groep met een brede waaier aan expertise: (landschaps)architecten, projectontwikkelaars en adviseurs: De UrbanistenORGA architect, Copijn, Level of Detail Architecten, Atelier Veldwerk, AM, Beyond Now en Alba Concepts. Wij leverden vanuit de milieueconomie onze bijdrage door in kaart te brengen welke maatschappelijke waarde gerealiseerd zou kunnen worden in de biobased wijk. Het resultaat is een wijk waar ruimte is voor biodiversiteit, klimaatadaptatie en sociale cohesie, en waar door het gebruik van duurzame materialen CO2 uitstoot wordt vermeden – en er zelfs CO2 wordt vastgelegd.

Onze inzending ‘Nieuwe Oogst’ is door de jury geselecteerd om in de laatste ronde mee te doen: de winnaar wordt op 6 oktober bekend gemaakt tijdens de Growing Green Cities meetup op de Floriade.