Berichten uit het labGreen financeLandelijk gebied

Kleine huisjes, veel natuur

By juni 12, 2019 februari 22nd, 2021 No Comments

Nieuwe natuur ontwikkelen in Nederland is niet gemakkelijk. Toch hebben we met elkaar afgesproken dat we vóór 2027 80.000 hectare extra natuur willen realiseren. Dit staat in het Natuurpact tussen provincies en het Rijk. Zoveel natuur is niet zomaar gerealiseerd en deze doelstelling is daarmee een behoorlijke uitdaging.

Nieuwe natuur is niet alleen belangrijk voor herstel van de biodiversiteit, het is ook één van de beste manieren om de doelstellingen van het Parijs-akkoord te behalen. Bomen en planten hebben voor hun groei immers C02 nodig en laten we daar nou net te veel van in de atmosfeer hebben. Ook voor de steeds grillerige weersomstandigheden biedt meer natuur dé oplossing in de vorm van waterbuffering en verkoeling.

Er is een grote kans om natuur te ontwikkelen op agrarische gronden. Een kwart van de Nederlandse boeren geeft immers aan binnen tien jaar te willen stoppen omdat er geen opvolger is. Maar hoe vorm je een stuk landbouwgrond met een gemiddelde waarde van €60.000 om tot natuur met vrijwel geen economische waarde? Door functies te combineren. Wat als je één of meerdere Tiny Houses toestaat? Deze populaire duurzame woningen kunnen eenvoudig worden verhuurd of verkocht. Tiny Houses zijn onlosmakelijk verbonden met een groene omgeving. En dan ontstaat er ook gelijk een verdienmodel voor het realiseren van de omliggende natuur. Via deze route hebben @De Natuurverdubbelaars, @Staatsbosbeheer en @Instituut Maatschappelijke Innovatie de handen ineengeslagen. In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben we daarom het Testlab Nieuw Bos en Tiny Houses opgezet. Inmiddels zijn we al voor verschillende provincies en gemeenten deze kansen aan het uitwerken.

Misschien werk je bij een gemeente of provincie en wekt dit bericht je interesse. Of roept het juist allemaal vragen op over bijvoorbeeld de juridische haken en ogen. In beide gevallen willen we je graag uitnodigen voor de informatiebijeenkomst op 24 juni (09:30 – 12:30) op het provinciehuis van Overijssel. Meld je aan via een mailtje naar daan@natuurverdubbelaars.nl.