Dutch Cuisine is een organisatie die zich richt op het promoten van de Nederlandse eetcultuur. Voor Dutch Cuisine ontwerpen drie Nederlandse chefs elk seizoen een impactmenu met een lage ecologische voetafdruk met de nadruk op lokaal geteelde producten. met lage ecologische voetafdruk de hoofdrol en zijn producten van lokale teelt opgenomen met korte ketens van land tot bord.
Voor Dutch Cuisine berekenden we met behulp van een levenscyclusanalyse de CO2-voetafdruk van deze verschillende menu’s. Vervolgens vergeleken we de menu’s met meer conventionele maaltijden en toonden we zo aan dat lokaal geteeld voedsel, en een nadrukkelijker plantaardig dieet, tot positieve klimaateffecten leidt. De impactmenu’s bereiken in vergelijking tot meer reguliere menu’s namelijk tot wel 90% CO2-besparing. Uit deze cijfers volgt overtuigend dat in onze maaltijdkeuzes de potentie schuilgaat om een significante bijdrage aan het klimaat te leveren!
In de video’s hieronder zie je hoe Estée Strooker en Leon Mazairac lokale ingrediënten gebruiken voor een hoogwaardig gerecht.