Interface Dialogue Finance and Biodiversity (IDFB)

CategorieGreen finance

De missie van IDFB

In dit project hebben De Natuurverdubbelaars de Nederlandse regering ondersteund bij het organiseren van het Interface Dialogue Finance and Biodiversity (IDFB) Platform. Tussen 2021 en november 2022 heeft de IDFB 13 online sessies en twee fysieke evenementen georganiseerd, die werden bijgewoond door een breed scala aan deelnemers, waaronder vertegenwoordigers van meer dan 40 overheden en meer dan 20 financiële experts. Deze partijen kwamen maandelijks bijeen om ideeën en ervaringen uit te wisselen over hoe het wereldwijde financieringstekort voor biodiversiteit kan worden aangepakt. In samenwerking met het secretariaat van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (CBD) en het Verenigd Koninkrijk, helpen we de discussie te faciliteren en partijen te mobiliseren om biodiversiteit mee te nemen in financiële besluitvorming. Het platform streeft ernaar de inzichten van financiële instellingen in hun impact op en afhankelijkheid van biodiversiteit te vergroten door het delen van ‘best practices’, ervaringen, beleidsontwikkeling, tools en data. Het doel is om de broodnodige financiering te mobiliseren om biodiversiteitsverlies te minimaliseren. Daarnaast helpt het platform instellingen en ministers om kennis uit te wisselen over het beheren en integreren van biodiversiteitsverlies in hun financiële besluitvorming, om zo financiering in lijn te brengen met het Global Biodiversity Framework (GBF). Naarmate de tijd vorderde, werkten de deelnemers toe naar het ontwikkelen van een gedeeld begrip en het opbouwen van momentum rond de afstemming van alle financiële stromen in de aanloop naar COP15. De groep werkte aan het definiëren en begrijpen van afstemming en beantwoordde daarbij belangrijke vragen, zoals: Wat houdt de afstemming van alle financiële stromen in? Welke stromen moeten worden afgestemd op biodiversiteitsdoelen? Welke actoren moeten betrokken zijn bij welke processen om deze afstemming te bereiken? En, hoe kan deze afstemming worden geïmplementeerd?

De 15 IDFB sessies

Tijdens deze 15 bijeenkomsten, werden diverse onderwerpen besproken met betrekking tot de afstemming van financiële stromen op biodiversiteitsdoelen. Verschillende sprekers van organisaties zoals het WWF, de OECD, de World Bank, NatureFinance en UNEP-FI,

presenteerden hun werk en inspireerden de deelnemers met geleerde lessen, mogelijke samenwerkingsgebieden en zetten discussies in gang tussen partijen en experts.

Tijdens IDFB 5 werd bijvoorbeeld de ervaring van de Zuid-Afrikaanse regering gedeeld over het ontwikkelen van een Nationaal Biodiversiteitsfinancieringsplan (NBFP), evenals Nepal’s voortgang met de implementatie van hun Nationale Biodiversiteitsstrategie en Actieplan (NBSAP). Deze plannen zijn nationale strategieën ontwikkeld door overheden om de financiële stromen van zowel hun publieke als private sectoren af te stemmen op positieve uitkomsten voor biodiversiteit. Dit kan acties omvatten zoals ervoor zorgen dat subsidies geen schadelijke praktijken voor de natuur stimuleren, bijvoorbeeld pesticidensubsidies voor boeren. NBFP’s en NBSAP’s zullen belangrijke instrumenten zijn waarmee het Global Biodiversity Framework door overheden in concrete acties wordt omgezet, en het uitwisselen van ervaringen en ideeën hierover bleek zeer waardevol voor de deelnemers.

In IDFB 6 werd de rol van ministeries van Financiën en andere actoren binnen de financiële sector besproken, met betrekking tot het verminderen en beheren van natuurgerelateerde risico’s. Latere sessies van het IDFB gaven de deelnemers inzichten in welke hulpmiddelen beschikbaar zijn om de afstemming van alle financiële stromen te bereiken, evenals manieren om de voortgang te meten en te monitoren. Op basis van de verzamelde kennis en ervaringen gedurende deze sessies, schreef het IDFB een rapport om al deze inzichten vast te leggen: Finding Common Ground on the Alignment of All Financial Flows with Biodiversity Objectives.

De laatste IDFB-sessie – IDFB 15 – werd gehouden op de COP15 in Montreal op 13 december 2022. Dit was een speciale sessie, omdat het slechts de tweede bijeenkomst was die persoonlijk werd gehouden en omdat het de laatste bijeenkomst van het IDFB was. Tijdens deze sessie konden de deelnemers hun ervaringen tot dan toe uitwisselen op COP15 en vragen bespreken zoals: Hoe kunnen we samenwerken om actie te ondernemen op het gebied van de afstemming van alle financiële stromen? Welke acties moeten worden geprioriteerd in NBFP’s? Welke hulpmiddelen zijn beschikbaar? En, wat is er nodig om capaciteitsopbouw verder te ondersteunen? Om enkele van deze vragen te beantwoorden en richting te geven aan de toekomst, presenteerde het IDFB een rapport over afstemming, inclusief een set van 10 acties voor overheden om alle financiële stromen af te stemmen.

Het rapport Finding Common Ground on Alignment of All Financial Flows

Als onderdeel van onze rol in dit project hebben De Natuurverdubbelaars geholpen om alle lessen en inzichten te bundelen die tijdens de veertien IDFB-sessies voorafgaand aan COP15 werden opgedaan. Dit rapport werd opgesteld met de hulp van verschillende experts en organisaties die deelnamen aan de sessies, en die feedback en extra inzichten deelden om de bruikbaarheid van het rapport voor lezers te verbeteren.

Het rapport Finding Common Ground streeft ernaar om het begrip van het IDFB over de afstemming van alle financiële stromen te definiëren en biedt concrete richtlijnen over welke stromen afgestemd moeten worden, door wie, en hoe. Het voorziet de lezer van informatie over de belangrijke actoren en stromen in zowel de publieke als de private sector, op nationaal en internationaal niveau. Daarnaast benadrukt het rapport de noodzaak voor overheden om sterke strategieën te ontwikkelen om de afstemming van financiële stromen succesvol te realiseren. In latere hoofdstukken worden tools en meetinstrumenten gepresenteerd die beschikbaar zijn voor zowel de overheid als de private sector om hun biodiversiteitsgerelateerde uitgaven en de voortgang van de afstemming te monitoren. Tot slot sluit het rapport af met een reeks van 10 concrete acties die overheden nu al kunnen ondernemen om vooruitgang te boeken bij het afstemmen van alle financiële stromen.

De 10 acties voor overheden om alle financiële stromen af te stemmen:

  1. Neem een integrale overheidsbenadering.

  2. Voer een nationale beoordeling uit van de financieringsbehoeften op basis van NBSAP’s (Nationale Biodiversiteitsstrategie en Actieplannen).

  3. Stem ontwikkelingshulp en binnenlandse financiering af op biodiversiteitsdoelen.

  4. Hervorm schadelijke subsidies.

  5. Creëer een ondersteunend economisch klimaat.

  6. Roep publieke ontwikkelingsbanken (PDB’s) en multilaterale ontwikkelingsbanken (MDB’s) op hun verantwoordelijkheid te nemen.

  7. Ondersteun coalities van particuliere financiële instellingen.

  8. Ontwikkel blended finance-structuren.

  9. Benut de rol van toezichthouders en regelgevers.

  10. Verplicht transparante rapportages.

Terug Naar Andere Projecten