In opdracht van een middelgrote Nederlandse gemeente deden wij onderzoek naar de manieren om duurzame groei van het inwonertal te combineren met de realisatie van een toekomstbestendige en leefbare stad voor iedereen.
Groen in de stad
Net als collega gemeenten door het gehele land ziet de gemeente in kwestie zich uitgedaagd door opgaven rond woningbouw, klimaat en biodiversiteit. Inbreiding van de stedelijke centra is in het geval van deze gemeente onvermijdelijk. Toch moet er ondanks de beperkingen in ruimte blijvend plaats worden geboden aan hoogwaardig groen binnen de bebouwde kom. Behoud en versterking van bestaande stukken natuur is dus van belang, evenals de realisatie van nieuw groen op ontwikkellocaties.
Het vervlechten van meerdere opgaven met uiteenlopende effecten zoals in bovengenoemde situatie, is niet eenvoudig. We hielpen de gemeente met de inventarisatie van een uitdagende voorbeeldopgave, namelijk, de ontwikkeling en financiering van een duurzame groenvoorziening. Om dit te bereiken werkten we een voorbeeldcasus uit: een te ontwikkelen park. Om inzichtelijk te maken wat de baten zijn van een park in de stedelijke omgeving, voerden we een beperkte maatschappelijke kosten-baten analyse uit (MKBA).
Zo onderzochten we onder meer hoe het woongenot toeneemt van inwoners die rondom het te realiseren park wonen, waarbij we dit toegenomen woongenot monetair uitdrukken middels de verwachte woningwaardestijging als resultaat van het te realiseren park. Ook keken we naar hoe zorgkosten bespaard worden doordat het park verschillende gezondheidsbaten biedt, bijvoorbeeld door fijnstof af te vangen.
Financiering van een park
Er kunnen diverse actoren bij de financieringsopgave worden betrokken. Deze actoren functioneren op verschillende schaalniveaus en hebben diverse financiële instrumenten en strategieën tot hun beschikking. Het voorbeeldpark zou bijvoorbeeld kunnen worden betaald met behulp van bijdragen uit een bestaand of op te richten Groenfonds dat wordt gevuld door bijdragen van projectontwikkelaars. Daarbij kunnen kosten worden gedekt met hogere ozb-inkomsten, programmagelden en subsidies voor natuur en biodiversiteit (provincie, Rijk, of Europese), outcome payments en Crowdfunding.