Wat is Greener.LAND?
Landschapsherstel staat steeds meer in de schijnwerpers vanwege het groeiende probleem van landdegradatie en het verlies van biodiversiteit. Degradatie van bodems vermindert hun vermogen om ecosysteemdiensten te leveren, zoals gezonde bodems voor de teelt van gewassen en de beschikbaarheid van zoet water. Dit vormt een groeiende bedreiging voor biodiversiteit, de levensomstandigheden van gemeenschappen, hun potentieel voor economische groei en ontwikkeling, en hun veerkracht tegen klimaatverandering. Door landschappen te herstellen, kunnen ecosystemen hun belangrijke ecologische functies terugkrijgen, waardoor diensten worden geleverd en landgebruik wordt behouden voor huidige en toekomstige generaties.
Hoewel er veel acties zijn die we kunnen ondernemen om aangetaste landschappen te herstellen, is het moeilijk om te weten waar te beginnen. Landschapsherstel omvat een breed scala aan interventies die variëren afhankelijk van het type land en de situatie, waardoor het ingewikkeld is om te weten waar en hoe te starten – en precies daarom is Greener.LAND gecreëerd!
Greener.LAND is ontwikkeld in samenwerking tussen De Natuurverdubbelaars, Justdiggit en SamSamWater, met als doel landschapsherstel voor iedereen toegankelijk te maken. We zien enorm potentieel voor bottom-up actie en het delen van ervaringen en succesvolle praktijken, en we willen landeigenaren en boeren over de hele wereld helpen om hun ecosystemen te herstellen.
Daarom is Greener.LAND een gratis open-source online tool die herstelinterventies wereldwijd belicht en gebruikers begeleidt bij het kiezen van de meest geschikte interventies, met duidelijke details over hoe ze in de praktijk kunnen worden gebracht.
Het is eenvoudig in gebruik, maar biedt toch een samenvatting van professionele en bewezen technieken met duidelijke instructies over hoe ze op een praktische manier kunnen worden uitgevoerd.
Greener.Land krijgt steeds meer bekendheid
Sinds de lancering is Greener.LAND door meer dan 20.000 mensen gebruikt en is het onlangs opgenomen in een artikel van CNN!
We hebben altijd de ambitie gehad om deze gratis online tool verder uit te breiden, en dankzij de steun van het Otterfonds kunnen we nu officieel van start gaan.
In de toekomst hopen we meer inhoud te kunnen toevoegen over landschapsherstelinterventies voor een breder scala aan landschapstypes, met een geoptimaliseerde gebruikersinterface.
We hopen in de toekomst nog meer landeigenaren te bereiken en hen te ondersteunen bij het terugwinnen van hun land en het herstellen van de gezondheid van ecosystemen. Greener.LAND biedt landeigenaren inzichten om een groenere en gezondere omgeving te creëren, terwijl ze tegelijkertijd hun land en de ecosysteemdiensten behouden en herstellen voor henzelf en toekomstige generaties.