De waarde van afkoppelen voor gemeente Meierijstad

Klant:Gemeente Meierijstad

CategorieGroen in de stad

In onze directe leefomgeving worden de gevolgen van klimaatverandering steeds tastbaarder. Denk bijvoorbeeld aan langere periodes van hitte en droogte, afgewisseld met juist frequentere en intensievere hoosbuien. De gemeente Meierijstad speelt hierop in met de Meierijstadse Afkoppeltour.

Het doel van deze aanpak is om regenwater ter plekke vast te houden door bestaande woningdaken af te koppelen van het rioolstelsel. Hoewel deze aanpak gepaard gaat met kosten, levert het ook veel op: minder grondwateroverlast, lagere kosten voor rioolwaterzuivering en een bijdrage aan het beperken van klimaatschade. De kosten van het afkoppelen zijn al grotendeels in beeld, maar de baten van deze maatregel zijn nog onvoldoende inzichtelijk. Juist omdat het hier een grootschalig programma betreft met een dito prijskaartje, is het belangrijk om ook de baten helder in kaart te brengen. Daarmee kan worden voorkomen dat het onterecht lijkt alsof dergelijke maatregelen alleen maar geld kosten.

Naast inzicht in de omvang van de baten, is het zinvol om te bepalen voor wie deze baten gelden. Wie zijn, naast de gemeente, de overige “baathouders” van deze interventie? En kunnen zij, vanuit de waarde die voor hen wordt gecreëerd, mogelijk bijdragen aan de realisatie van deze maatregel?

Met een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) – waarin zowel de positieve als negatieve effecten worden meegenomen – zijn wij aan de slag gegaan om de kosten en baten van het afkoppelen inzichtelijk te maken.

De kwalitatieve, kwantitatieve en financiële effecten van het afkoppelen van regenwater, evenals de belangrijkste bevindingen, zijn nu te lezen in de bestuurlijke samenvatting.

Terug Naar Andere Projecten