Bijensymposium 2020: een hybride event

Klant:Provincie Utrecht

CategorieGroen in de stad

CategorieLandelijk Gebied

Nadat de oorspronkelijke bijeenkomst uitgesteld moest worden vanwege COVID-19, vond op 25 november 2020 het Bijensymposium van provincie Utrecht plaats. Hierbij hebben we gekozen voor een hybride event, waarbij de dagvoorzitter en sprekers fysiek aanwezig waren, en het publiek online kon deelnemen. Een geslaagde keuze! Onder dagvoorzitterschap van Eddy Zoëy, bekend van Natuurlijk Zoëy op RTV Utrecht, opende Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) het symposium. Hij nam ons mee in de wondere wereld van de wilde bij:

We hebben meer dan 360 soorten wilde bijen in Nederland. Van kleine, zwarte maskerbijtjes tot wollige, bontgekleurde hommels. Elke soort heeft een eigen verhaal. Hoe meer mensen deze verhalen kennen, hoe enthousiaster zij worden om de natuur waar de bijen deel van uitmaken te beschermen. Het is daarom goed dat de provincie Utrecht aandacht heeft voor deze verhalen.

Menno Reemer

Chris Achterberg (Van den Bijtel Ecologisch Onderzoek) voerde in opdracht van de provincie Utrecht onderzoek uit naar het voorkomen en de verspreiding van wilde bijen in Utrecht. Hij presenteerde tijdens het symposium de resultaten van dit onderzoek.

Daarnaast kwamen er inspirerende initiatieven voorbij die een positieve impact hebben op de wilde bij. De gemeente Utrecht vertelde vol trots over de groene bushokjes in de stad Utrecht en het bijvriendelijk restaureren van de forten in Lunetten. Wilder Land (voorheen ptthee), winnaar van de ASN Bank Wereldprijs 2019, namen ons mee de velden in en vertelde hun verhaal over biodiverse kruidenthee van eigen bodem. Ook de Houtense Bijzaken, een bewonersinitiatief van Houtenaren, lieten zien hoe ze met hulp van de provincie Utrecht in actie komen voor de wilde bij.

Wil je zien hoe zo’n hybride event eruit kan zien? Kijk hier het Bijensymposium 2020 terug!

 

Terug Naar Andere Projecten