Aan de slag met biodiversiteitBedrijven & Supply chainsBerichten uit het labLandschapsherstel

Bedrijven & biodiversiteit (3/3): The Short Circuit Project

By maart 14, 2019 april 6th, 2020 No Comments

Positieve impact maken op biodiversiteit in een kosten gedreven wereld

Onze journey

In ons eerste artikel heb je kunnen lezen hoe we vanaf onze oprichting hebben geprobeerd om samen met het bedrijfsleven een positieve impact te maken op biodiversiteit. Ook heb je kunnen lezen dat dit vaak niet lukte: de aansluiting met behoeften vanuit bedrijven was er niet altijd. Vervolgens namen we je mee in de lessen die we hieruit getrokken hebben:

  1. Bied direct handelingsperspectief.
  2. Talk business.
  3. Focus op het begin van de waardeketen.
  4. Geloof in boeren.

Deze lessen bieden nog geen directe oplossing voor het bedrijfsleven maar vormen wel onze kaders. Dan maar accepteren dat bedrijven met lange supply chains geen positieve impact kunnen maken op biodiversiteit? Dat het allemaal te ingewikkeld is? Dat we over een paar jaar nog meer soorten verliezen? En we zo langzamerhand de basis van ons ecosysteem aarde verliezen en we daar allemaal de gevolgen van gaan merken? Voor ons was dit ondenkbaar.

We hebben daarom hard gewerkt aan een aanpak die juist geschikt is voor bedrijven met een complexe, ingewikkelde supply chain, met een gebrek aan transparantie en waarmee er direct een positieve impact gemaakt kan worden. Wij noemen deze aanpak The Short Circuit Project.

Het principe werkt als volgt: bedrijven aan het einde van de keten betalen direct een premium voor het verbeteren van biodiversiteit aan boeren aan het begin van de keten, die de grondstoffen waar het bedrijf gebruik van maakt produceren. Deze premie hangt één op één samen met het volume van de gebruikte grondstoffen. Het is hierbij niet nodig om te weten welke boeren verderop in je keten actief zijn*.

We leggen het nog even stap voor stap uit:

Stel je voor dat voor ieder product dat een bedrijf verkoopt een klein bedrag direct naar de boer gaat, buiten de keten om, via het zogeheten mass balance* principe. In de praktijk beslaat deze premium vaak niet meer dan een paar cent. Om het inkomen van een boer te verdubbelen, kan een premium van €0,04 al voldoende zijn bij een paar sokken van €9,00. Met dat geld kunnen boeren investeren in een duurzamere manier van landbouw, met meer aandacht voor biodiversiteit. Denk hierbij aan het stoppen van het gebruik van pesticiden, het planten van (fruit)bomen tussen de gewassen of de introductie van mengteelten. Simpel en effectief. Goed voor de biodiversiteit, het landschap en de boer.

The Short Circuit Project is in het kort actie-gericht, volume-based en werkt via mass-balance. Het is daarmee betaalbaar, eenvoudig en opschaalbaar.

Klaar voor actie?

Wil je meer weten en heb je interesse, neem dan contact op met De Natuurverdubbelaars. Wij helpen je met het berekenen van de premie (voor de meest voorkomende grondstoffen hebben we deze zelfs al klaar liggen), we leggen de koppeling met boeren, bieden best practises aan en helpen met het monitoren van de resultaten. We hebben onze eerste pilot met een bedrijf dat fysiotherapie-producten ontwikkelt net afgerond en richten onze ogen nu op opschaling. 

Daarom organiseren we op donderdagavond 28 maart (18u00 – 20u30, Valschermkade 16, Amsterdam) een focusgroep- avond met een aantal experts en geïnteresseerden. Wij zorgen voor een gevulde maag als we mogen rekenen op jouw denkkracht. Stuur ons gerust een mailtje, wij ontvangen je graag!

*Mass balance: The Short Circuit Project werkt op basis van het zogenaamde mass balance principe. Dit betekent dat je het volume dat je gebruikt verduurzaamt, zonder de keten opnieuw in te richten waardoor dit volume ook in je eigen producten terecht komt. Eigenlijk net als duurzame energie. Natuurlijk is dit niet de ideale oplossing, maar het betekent wel dat je direct aan de slag kunt met het verbeteren van biodiversiteit. Voor veel bedrijven is het simpelweg te lastig om de hele keten uit te pluizen. The Short Circuit Project is evengoed toepasbaar als je wél je boeren kent of deze wilt identificeren, maar dit is niet nodig.